L Residence

The use of “virtual poché” in Baroque Architecture to hide service spaces is updated through an emphasis on thinness and surface instead of solidity and mass.

  • Type Residential
  • Location Omaha, Nebraska
  • Area 3,400 sq. ft
  • Date 2008
  • Collaborators

    Min | Day

This filmmaker’s apartment reinterprets the use of poché to support Baroque theatricality and proposes instead a cinematic architecture of sequence and frame. Poché – a French term referring to the solid mass in heavy load-bearing walls – is reinterpreted as a spatial alternative to the open loft apartment, thus separating public and private spaces.

The apartment occupies the top floor of a converted Art Deco hotel. We conceived the living space as pseudo-exterior, pushing private and utilitarian spaces behind a wall of CNC cut oak veneer. To contrast the crisp wood wall, we treated other spaces with a volumetric application of color such as the “blue zone” of the virtual poché. Bathrooms and bedrooms have unique colors so that each space takes on its own personality. A private roof deck above is accessed from stairs in the compressed space of the poché, again referencing the Baroque.

  • Share on Google+

Custom CNC-perforated paneling, flush rolling doors with hidden hardware animate the apartment.

Project Awards

2012 AIA Central States Honor Award for Interior Architecture

2012 AIA National Small Project Honor Award

2012 ACSA Faculty Design Award, Honorable Mention

2010 AIA San Francisco Honor Award

2009 AIA Nebraska Merit Award for extended use

2009 AIA Nebraska Merit Award for detail (Scribble Wall)

Publications

Renovated Spaces: New Life for Old Homes, Loft Publications, 2010

Bob, International Magazine of Space Design, #075, “Min | Day, Fogscape/Cloudscape, L Residence, Spirits Pavilion, House on Lake Okoboji” (30-page feature), ed. Lee Hamin, Korea, October 2010

Luxury Home Quarterly, “Min | Day; Stewardship and Sustainability Mixed with a Modern Approach, Help Define Architecture Firm’s Practice”, by Julie Edwards, Nov./Dec.2010

Photography By Photography by Paul Crosby
Scroll to Top